hands holding knife fork alarm clock plate blue background

Postul intermitent – ce este și cât de benefic este pentru sănătate

Tot mai des auzim în ultima vreme despre post intermitent. Această strategie alimentară este foarte benefică pentru corp și minte, nu este dificil de abordat și este de dorit și pentru persoanele care se luptă cu kilogramele în plus. Mai multe despre postul intermitent îți vom spune în cele ce urmează.

Ce este postul intermitent

Postul intermitent reprezintă o strategie alimentară care presupune un anumit număr de ore în care este permisă hrănirea, iar apoi urmează un anumit număr de ore de repaus alimentar. Nu este vorba de alimente care trebuie evitate sau mâncate, ci de absența totală a lor într-un anumit interval.

Un astfel de post este ușor de ținut atâta timp cât te organizezi puțin, iar în timp va da rezultate benefice pentru organism.

Beneficiile pentru Sănătate ale Postului Intermitent

Postul intermitent aduce cu sine o mulțime de avantaje pentru sănătate. Acestea pot varia de la persoană la persoană, în funcție de organismul fiecăreia, dar și de modul în care implementează această strategie alimentară. 

Printre cele mai populare beneficii ale postului intermitent se numără:

  • pierderea în greutate – prin intermediul postului intermitent multe persoane ajung să aibă un aport caloric mai scăzut și în cele din urmă să piardă în greutate. Asta se întâmplă deoarece consumul de alimente este permis doar într-un interval limitat. 
  • îmbunătățirea sensibilității la insulină – s-a dovedit de-a lungul timpului că acest tip de regim alimentar reduce nivelul de insulină din sânge și poate ajuta și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ceea ce este de mare folos pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2. 
  • reducerea inflamațiior din corp – postul intermitent îmbunătățește și sănătatea generală a corpului, prin faptul că reduce inflamațiile.
  • protejarea sistemului cardiovascular – mâncatul mai organizat și în cantități mai reduse este benefic și pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece reduce tensiunea arterială, scade nivelul de trigliceride și reduce nivelul de grăsimi din sânge.
  • îmbunătățirea funcțiilor cognitive – beneficiile postului intermitent pot fi văzute și în ceea ce privește funcțiile cognitive, mai exact prin îmbunătățirea concentrării și a atenției.
  • autogenerarea celulară – studiile realizate de-a lungul timpului au arătat faptul că în momentul în care organismul are pauze lungi de repaus alimentar, celulele încep să se autogenereze, ceea ce înseamnă că se curăță.
  • creșterea longevității – se pare că postul intermitent este potrivit și pentru persoanele care vor să își crească speranța de viață. Nu sunt foarte multe cercetări în acest sens, dar ele continuă. 

Așadar, fără doar și poate, postul intermitent are multiple avantaje și beneficii de care te poți bucura. Ia în calcul și tu o astfel de strategie alimentară.

Cum Funcționează Postul Intermitent

La bază, postul intermitent presupune un anumit număr de ore pe zi în care să nu mănânci nimic. Cea mai populară variantă este 16/8, ceea ce înseamnă 16 ore de repaus și 8 în care te alimentezi. 

Aici poți să alegi orele în funcție de stilul tău de viață, de cum îți este mai comod. Unii merg pe varianta 12:00-20:00, alții 10:00-18:00 și așa mai departe. Ideea e să mănânci într-un interval de 8 ore și apoi să iei pauză total. 

Mai sunt și persoane care aleg să facă postul în anumite zile din săptămână, să se alimenteze o zi și să facă repaus în alta și tot așa.

Ideea este că trebuie să găsești varianta cea mai potrivită pentru tine. Ideal ar fi să îți faci o rutină pe care să o respecți zi de zi și pe care să o ții pe termen lung. În acest sens, varianta 16/8 este foarte potrivită.

Dacă la un moment dat observi că îți e deja foarte ușor să ții acest post, poți să mai reduci din orele în care mănânci și să ai și mai multe ore de repaus.

Efectele Postului Intermitent asupra Greutății Corporale

Efectele Postului Intermitent asupra Greutății Corporale

Sursa foto

De cele mai multe ori, persoanele care aleg postul intermitent o fac pentru a pierde din greutatea corporală, iar rezultatele în acest sens nu întârzie să apară.

Având în vedere faptul că intervalul de timp în care se mănâncă este limitat, aportul caloric ajunge să fie mai mic, iar în momentul în care consumi mai puține calorii decât ai nevoie în mod normal intri în deficit caloric. Deficitul caloric duce la pierderea kilogramelor în plus. 

Totodată, postul intermitent ajută și la reducerea grăsimii care se adună pe organe și care pot da tot felul de boli metabolice care pot împiedica pierderea în greutate. 

Legat de efectul postului intermitent asupra organismului, mai amintim și faptul că acest stil de viață duce la creșterea HGH, care este hormonul de creștere, iar acest lucru duce în cele din urmă la creșterea masei musculare și la arderea mai rapidă a grăsimilor.

Așadar, dacă vrei să mănânci mai puțin și mai organizat, și să îți controlezi greutatea pe termen lung, postul intermitent este o soluție foarte bună.

Rolul Postului Intermitent în Controlul Glicemiei

Așa cum aminteam mai sus, unul dintre beneficiile postului intermitent este controlul glicemiei, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2.

Prin intermediul acestui post, nivelul glicemiei scade. Din moment ce nu mănânci, în mod clar nu consumi zaharuri, carbohidrați sau alte alimente dăunătoare și va fi mai ușor să menții un nivel normal de glicemie. Pentru asta, bineînțeles trebuie să ai grijă și la ce mănânci în intervalele în care ai voie.

Postul intermitent duce și la reducerea insulinei, ceea ce este foarte important pentru persoanele cu rezistență la insulină sau prediabet. Scăderea nivelului de insulină este benefică pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină. 

Pe parcursul unei zile, orice persoană se confruntă cu fluctuații ale glicemiei. Pentru diabetici sau cei predispuși la această afecțiune, acestea ar trebui să fie cât mai rare. Postul intermitent poate ajuta în acest sens, deoarece nu vei avea foarte multe mese pe zi.

Dacă suferi de diabet sau ești în pre-diabet și ai un specialist care te monitorizează, cel mai bine ar fi să discuți cu el și să îi spui de decizia ta de a ține un astfel de post.

Potențiale Riscuri și Precauții legate de Postul Intermitent

Postul intermitent este foarte benefic pentru organism, însă nu este pentru toată lumea. Unii ajung să observe efecte invers față de cum ar trebui, motiv pentru care trebuie să testezi și să vezi ce funcționează pentru tine. Totodată, trebuie precauție maximă și sfatul medicului dacă suferi de anumite afecțiuni. 

Referitor la riscuri, iată câteva dintre ele:

  • hipoglicemie – această problemă, care presupune scăderea nivelului de zahăr din sânge, este întâlnită la persoanele care suferă de diabet sau sunt predispuse la această afecțiune. Acest lucru se întâmplă deoarece în perioadele de repaus alimentar organismul nu mai primește substanțele necesare și nivelul de zahăr poate să scadă mult prea mult. Medicul tău va fi cel mai în măsură să te îndrume în acest sens. 
  • apariția episoadelor de mâncat excesiv – unele persoane pot ajunge să fie foarte înfometate după cele 16 ore de repaus și pot ajunge apoi să mănânce mult prea mult. În astfel de cazuri, o soluție ar fi să scazi intervalul de repaus și apoi să îl crești treptat, pe măsură ce organismul se obișnuiește.
  • riscul de a dezvolta tulburări alimentare – dacă te știi în categorii de risc în ceea ce privește tulburările de alimentație precum bulimia sau anorexia, este mai bine să eviți un astfel de post, deoarece acesta ar putea duce la agravarea acestor afecțiuni.
  • dificultăți de concentrare și lipsă de energie – unele persoane pot ajunge să aibă dificultăți în a se concentra și o lipsă mare de energie, deoarece nu sunt alimentate așa cum erau obișnuite. Această problemă se poate regla în timp, pe măsură ce corpul se obișnuiește. Dacă este gravă și afectează ceea ce faci zilnic, începe cu intervale de repaus mai mici și crește treptat.

Acestea sunt doar o parte dintre riscurile care au fost observate cel mai frecvent. Tu însă ești persoana care își cunoaște cel mai bine corpul și îți vei da seama ce este sau nu potrivit pentru tine. 

Sfaturi pentru Începători în Postul Intermitent

Dacă te-ai hotărât să începi un astfel de post și crezi că este potrivit pentru tine, venim în întâmpinarea ta cu câteva sfaturi:

  • Consultă-te cu un specialist, în cazul în care ai vreo afecțiune, pentru a fi sigur/ă de faptul că acest post nu îți va afecta sănătatea!
  • Alege intervalele potrivite pentru tine, astfel încât să îți fie comod, să ai o rutină zilnică și să nu ajungi să mănânci prea mult sau prea puțin!
  • Ia-o treptat, mai întâi cu intervale de repaus mai mici, apoi crește pe măsură ce te obișnuiești!
  • Alege cu grijă alimentele pe care le consumi, astfel încât să fie cât mai nutritive, sănătoase și bogate în toate substanțele necesare bunului mers al organismului!
  • Hidratează-te în mod corespunzător, mai ales în perioadele de repaus, deoarece astfel îți vei menține sănătatea și vei potoli foamea!
  • Dormi suficient și la ore potrivite, pentru a nu afecta succesul postului intermitent!
  • Fii atent/ă la toate semnalele pe care ți le dă corpul, pentru a-ți da seama cum trebuie să ajustezi intervalele pentru a te simți bine!
  • Evită mâncatul în exces după intervalul de pauză, deoarece altfel nu vei beneficia de rezultatele dorite!
  • Ai răbdare să te obișnuiești cu acest post și să ajungi la rezultatele benefice pe care le poate da!

Postul Intermitent și Stilul de Viață: Cum să Faci Față Provocărilor

Postul Intermitent și Stilul de Viață: Cum să Faci Față Provocărilor

Sursa foto

Nu este tocmai simplu să adopți un anumit stil de viață, un anumit stil alimentar, deoarece la tot pasul sunt o mulțime de provocări care te fac să nu reușești de fiecare dată să faci totul așa cum ți-ai propus. 

Sunt multe situații care te pot pune în dificultate, dar, cu puțină atenție poți găsi rezolvări simple:

  • Dacă ai un program de muncă regulat și aparent ai impresia că nu poți avea mesele așa cum ar trebui, află că la postul intermitent nu există ore fixe pe care trebuie să le ții. Analizează bine programul pe care îl ai și alege un interval care să îți fie cât mai confortabil și mai simplu de ținut. 
  • Dacă ai un program de muncă neregulat sau lucrezi în schimburi, poate fi ceva mai dificil, dar nu imposibil. Totul ține de cum te organizezi. Pregătește-ți mesele înainte și alege intervale care să fie cât mai potrivite. Ai în vedere faptul că o fluctuație de 30-60 de minute nu va afecta atât de mult rezultatele. 
  • Dacă ai obiceiul de a merge la sală aproape zilnic, ține cont și de acest aspect și organizează-te în așa fel încât să nu rămâi fără energie din cauza faptului că ai mâncat ultima oară în urmă cu prea multe ore.

Postul intermitent nu este dificil de ținut, dar nici ușor, dar cu o bună organizare vei reuși să faci din el un stil de viață și să te bucuri de toate beneficiile pe care le poate oferi. 

Dacă ai anumite afecțiuni sau nu îți dai seama dacă este un post potrivit pentru tine, consultă-te cu un specialist care te poate îndruma și îți poate da răspunsuri la întrebările tale specifice.