bowl with almond white background top view

Consumul de migdale – beneficii, contraindicații și alte informații

Migdalele sunt semințe provenite la la fructul arborelui Prunus dulcis sau migdal. Acestea au început să fie cultivate cu peste 4000 de ani în urmă, iar de atunci și până astăzi au fost utilizate într-o mulțime de moduri, atât pentru consum, cât și în tot felul de produse cosmetice. 

Fructele migdalului au o formă ovală, iar exteriorul este o coajă tare ce trebuie îndepărtată pentru a fi bune de consum.

Pentru că știm că tot mai multe persoane prezintă interes pentru migdale, ne propunem ca în cele ce urmează să îți vorbim puțin despre aceste semințe.

Migdalele – compoziție, valori nutriționale și doza zilnică recomandată

În ceea ce privește compoziția migdalelor, în 100 g de sâmburi vei găsi cu aproximație:

  • 48 grame de grăsimi;
  • 20 grame de proteine;
  • 12 grame de fibre;
  • 20 grame de glucide. 

Totodată, migdalele mai conțin și vitamina E (25 mg/100g), magneziu (237 mg/100g) și calciu (248 mg/100g), minerale și vitamine benefice pentru întregul organism. 

În ceea ce privește caloriile, când discutăm despre ele ne raportăm tot la 100 grame. Prin urmare, în 100 g de migdale crude ai circa 575 kcal. 

Migdalele trebuie consumate cu moderație, doza zilnică recomandată fiind de aproximativ 20 g. 

Beneficiile consumului de migdale

Având în vedere compoziția pe care o au migdalele, ele aduc multiple beneficii pentru sănătate. Ți le vom spune acum pe cele mai importante:

  • sursă bogată de nutrienți esențiali – după cum am amintit și mai sus, migdalele sunt bogate în nutrienți esențiali, minerale și vitamine, iar toate acestea contribuie la o stare generală de sănătate mai bună.
  • ajută la sănătatea inimii – consumul regulat de migdale contribuie la o mai bună funcționare a inimii, iar acest lucru se datorează grăsimilor sănătoase pe care le conțin migdalele. Acestea reglează nivelul de colesterol și pot chiar reduce riscul de ateroscleroză. 
  • contribuie la controlul greutății – migdalele pot fi potrivite pentru persoanele care se luptă cu kilogramele în plus. Da, sunt foarte calorice, dar consumate cu moderație pot ajuta, deoarece dau senzația de sațietate. Sunt o gustare excelentă pentru persoanele care vor să slăbească.
  • protejează celulele creierului – migdalele conțin printre altele și vitamina E, iar aceasta este foarte importantă când vorbim de sănătatea creierului, deoarece îi oferă protecție împotriva stresului oxidativ. Dacă ai nevoie de menținerea în parametri normali a funcțiilor cognitive, consumă frecvent migdale. 
  • reglează glicemia – dacă suferi de diabet de tip 2, consumul de migdale poate fi benefic pentru tine. Indicele glicemic al migdalelor este unul scăzut, așadar glucoza se eliberează lent și constant, ceea ce este benefic pentru diabetici, ajutând la menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge. 
  • îmbunătățesc digestia – migdalele sunt benefice și pentru sistemul digestiv, deoarece au rolul de a preveni constipația și de a menține sănătatea tractului digestiv. Consumă-le în mod regulat și convinge-te.
  • întăresc sistemul imunitar – datorită conținutului bogat în antioxidanți și flavonoide, migdalele ajută la combaterea stresului oxidativ, ceea ce în cele din urmă ajută la întărirea imunității.
  • ajută la sănătatea oaselor – consumate în mod regulat, migdalele ajută la menținerea densității osoase și previn osteoporoza. Acest lucru se datorează mineralelor esențiale pe care le conțin, mai exact calciu și fosfor.
  • contribuie la sănătatea pielii – migdalele sunt o bună sursă de vitamina E, iar aceasta din urmă ajută la sănătatea pielii. Mai exact, consumul regulat de migdale poate ajuta la reducerea efectelor îmbătrânirii și la menținerea pielii hidratate. 
  • oferă energie – având un conținut bogat de calorii și grăsimi sănătoase, migdalele oferă rapid și energie. Sunt considerate a fi o gustare nu doar rapidă, ci și hrănitoare.

Dacă și tu dorești să te bucuri de toate aceste beneficii, include migdalele în dieta ta zilnică, însă fă totul cu moderație.

Controlul greutății prin consumul de migdale

Controlul greutății prin consumul de migdale

Sursa foto

Se vorbește des despre controlul greutății cu ajutorul migdalelor, iar asta se întâmplă deoarece acestea au caracteristici nutriționale foarte bune. Dacă te întrebi cum ajută la controlul greutății, îți vom spune chiar acum:

  • oferă sațietate – fiind foarte calorice, bogate în proteine și fibre, migdalele te ajută să te saturi rapid și îți vor da acea senzație de sațietate care te va face să gestionezi mai ușor porțiile de mâncare și să consumi la finalul unei zile mai puține calorii. 
  • echilibrează glicemia – așa cum am mai spus, migdalele ajută la menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge, având un indice glicemic scăzut. Astfel, nu vei mai avea la fel de multă poftă de alimente bogate în zahăr și carbohidrați și vei putea să dai mai ușor jos din surplusul de kilograme.
  • conțin grăsimi sănătoase – chiar dacă au un conținut ridicat de grăsimi, acestea nu sunt nesănătoase, deoarece vorbim de acizi grași mononesaturați și polinesaturați. 
  • sunt o gustare sănătoasă – când te lupți cu kilogramele în plus trebuie să ai grjiă la orice mănânci. Ideal ar fi să iei gustări cât mai sănătoase, care să îți potolească rapid foamea, dar să îți dea și energie. În acest sens, migdalele sunt foarte potrivite, însă ai grijă să le consumi în cantități mici, deoarece sunt foarte calorice.

Migdalele sunt o bună alegere pentru persoanele care vor să slăbească. Sunt ideale pentru gustări rapide și care dau senzația de sațietate, dar trebuie consumate cu moderație, deoarece 100 g conțin circa 575 kcal. Nu uita ca doza zilnică ar trebui să fie de aproximativ 20 grame.

Sunt sau nu migdalele o gustare potrivită

Migdalele sunt foarte sănătoase, motiv pentru care multe persoane le aleg atunci când au nevoie de o gustare. Sunt sau nu o gustare potrivită? Depinde de preferințe și obiective.

Fiind bogate în nutrienți esențiali precum proteine, grăsimi sănătoase, minerale, fibre și vitamine, migdalele sunt o bogată sursă de energie și ajută la o alimentație echilibrată. Totodată, aceste fructe sunt benefice pentru inimă și creier și au și un indice glicemic scăzut, fiind potrivite și pentru persoanele care suferă de diabet tip 2. 

Migdalele sunt de obicei o gustare potrivită, însă, pot fi nepotrivite atunci când sunt consumate în exces. De ce? Pentru că sunt foarte calorice. 100 grame migdale au în jur de 575 kcal, iar doza zilnică recomandată este de aproximativ 20 grame.

Migdale crude vs. migdale prăjite

Migdalele pot fi consumate atât crude, cât și prăjite. Ambele variante au atât avantaje, cât și dezavantaje, dar și asemănări în mai multe privințe:

  • Nutrienți – în ceea ce privește nutrienții, se pare că prin prăjire, o parte dintre ei se pierd, ceea ce înseamnă că migdalele crude conțin un număr mai mare de nutrienți. Totodată, acestea au și mai multe enzime naturale, ceea ce ajută și mai mult la o digestie sănătoasă.
  • Grăsimi sănătoase – grăsimile mononesaturate din migdale pot fi oxidate prin prăjire, ceea ce înseamnă că migdalele prăjite sunt cu mai puține beneficii pentru sănătatea inimii decât cele crude.
  • Gust și textură – aici totul ține de preferințele fiecărei persoane. Migdalele crude nu sunt foarte crocante și au acel gust clasic, în schimb migdalele prăjite sunt foarte crocante și pot să conțină tot felul de arome. 
  • Calorii – dacă vrei să consumi migdale cu un conținut mai mic de calorii, mergi pe varianta crudă. Prăjirea mai elimină din apa din migdale, ceea ce însemnă ca migdalele prăjite sunt mai dense și mai calorice. 

Contraindicațiile consumului de migdale

Chiar dacă în general sunt sănătoase și benefice pentru organism, migdalele au și o serie de contraindicații, deoarece pot provoca:

  • Alergii – sunt persoane care au alergie la migdale, iar acestea le pot pune în mod real viața în pericol. Fiecare persoană trebuie să se cunoască foarte bine și să știe ce alergii are, să citească atent fiecare etichetă și să țină la distanță astfel de ingrediente.
  • Creștere în greutate – migdalele sunt foarte calorice, motiv pentru care trebuie consumate în mod cumpătat, în cantități mici. Dacă nu ai grijă la asta, poți acumula kilograme, chiar dacă din alimente sănătoase.
  • Dificultăți digestive – chiar dacă migdalele sunt benefice pentru digestie, sunt totuși persoane care pot avea dificultăți digestive consumând migdale, deoarece acestea au un conținut natural de enzime. În astfel de situații, mai ușor de digerat sunt migdalele puțin prăjite.
  • Risc de sufocare – având în vedere dimensiunile și forma, consumul de migdale poate fi periculos pentru copii și pentru persoanele care au dificultăți de înghițire. În astfel de cazuri, ele pot fi măcinate.
  • Interacțiuni cu medicamente – migdalele sunt bogate în vitamina K, motiv pentru care trebuie consumate în cantități foarte mici de câtre persoanele care au probleme cu coagularea sângelui și urmează tratamente în acest sens. 

Consumă cu moderație aceste fructe și bucură-te de beneficiile pe care le pot aduce. 

Păstrarea prospețimii migdalelor

Păstrarea prospețimii migdalelor

Sursa foto

Migdalele sunt delicioase, atâta timp cât sunt menținute în condiții corecte pentru a nu deveni râncezi. În acest sens, iată ce poți să faci:

  • depozitează-le într-un loc uscat și răcoros – cel mai bine migdalele se păstrează într-un loc uscat și răcoros. Pentru ele, temperatura optimă este de circa 10-15 grade Celsius. Totodată, evită să le păstrezi în soare sau căldură și te vei bucura de gustul lor pentru mult timp. 
  • păstrează-le în recipiente închise ermetic – dacă vrei să consumi migdale în cele mai bune condiții, păstrează-le în recipiente bine închise, în care nu pătrunde aerul. Astfel se vor păstra proaspete și nu vor deveni râncezi. 
  • evită umiditatea – migdalele absorb umiditatea, iar apoi se râncezesc și se înmoaie. Pentru a evita să devină astfel, nu le ține în frigider.

Acum, ca ai aflat toate aceste informații în legătură cu migdalele, vei ști cum să le consumi, cum să le păstrezi și cum să te bucuri de beneficiile lor. Achiziționează-le dintr-o sursă sigură și consumă-le zilnic în cantități mici.